Referenssit

Viinikoulu Haagan WSET-kursseilla (Wine and Spirit Education Trust) olen opettanut vuodesta 2003. Opetan kaikkia tasoja aina Haaga Wine Basicista ammattilaisten Diplomaan. Opiskelijoina on ollut niin sommelierejä, maahantuojia kuin Alkon henkilökuntaakin.

Viinilehden viinikoulun “rehtorina” olen pitänyt yli 100 viinikoulua ja valinnut niihin yli 700 viiniä. Viinikoulun lukujärjestyksessä ollut kaikkea viinimaailman aakkosista alkuviinien erikoiskurssiin. Oppilaita on ollut yli 5000 ja monet tulevat yhä uudelleen ja uudelleen.

Inter-Rhônen Suomen yhteyshenkilönä olen kiertänyt puhumassa Rhônen viineistä Alkolle ja ravintoloiden henkilökunnalle sekä yleisölle Viini Ruoka ja Hyvä Elämä -messuilla Ja Viiniexpossa.

Helsingin Sanomien viinimaisteluraatiin osallistuin ensimmäisen kerran 2007 ja olen siitä lähtien ollut sen jäsen.

Viinitapahtumia olen järjestänyt yrityksille ja yhteisöille eri teemoilla ja eri paikoissa. Suosituimpia ovat olleet viinin ja ruoan yhdistämisen tilaisuudet asiakkaan omissa tiloissa, eri viinikellareissa ja ravintoloissa. Raitiovaunussa viinejä ja ruokaa maistellessamme saimme paljon uteliaita katseita pysäkeiltä.

Anttolanhovin viinilistan rakensin ensimmäisen kerran 2009. Listaa täydennettiin 2010 ja ennen kesäkautta 2012 uusin sen lähes kokonaan. Uuden listan ja edelleen jatkuva henkilökunnan viinikoulutus tuottaa myös tulosta. Viinimyynti kasvoi heti ensimmmäisenä vuonna 50% ja saamme asiakkailta jatkuvaa kiitosta.

Uudenmpia viinilistaprojekteja on ollut myösBistro Sinnen viinilista, jonka luomisessa olin konsultoivassa roolissa.

PalaceKämpin viinitiimin asiantuntijana 2005-2009 maistoin yhtiöön tarjottuja viinejä ja rakensin maistelusysteemin, jolla viinien valinta voitiin hoitaa tehokkaasti

Viinien maahantuoja Interbrandsille toteutin “4 viiniä ja ruoka” -konseptin käytettäväksi viinimessujen ja -tapahtuminen yhteydessä viinien ja ruokien yhdistämisen esittelyyn. Interbrandsillä olivat tyytyväisiä yksinkertaisesti muunneltavissa olevaan konseptiin, jota on menestyksellisesti käytetty sekä Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä -messuilla 2011 että Jyväskylän viinimessuilla 2012.

Nettiviinikauppa Kyytipojalle valitsin hyvin myyneet kesän 2012 kesäviinit heidän yhteistyökumppaninsa valikoimista.

VIINI-lehteen olen kirjoittanut tänä vuonna Tarhalta tynnyriin nimistä sarjaa viinin matkasta pellolta pulloon. Sarjan osat löytyvät lehden nettisivuilta:
Osa 4 Viini käy hiivalla
Osa 3 Rypäleestä mehuksi
Osa 2 Luonnonihmeitä viinitarhalla
Osa 1 Viini alkaa maasta ja ilmasta

Viinikoulun teematkin näkyvät VIINI-lehden sivuilla. Aloitimme lyhyillä kuvauksilla 2010, mutta vuoden 2011 alusta siirryimme informatiivisempaan kirjoittamiseen ja nyt viinikoulun tunnelmaan pääsee myös lehden sivuilla. Koulujutuista näkyy viinikoulun aiheiden laaja valikoima:
1/2011 Yksi Sherry, kiitos! 2/2011 Välimeren herkkuja, 3/2011 Viinikoulu uudessa maailmassa, 4/2011 Viini löytää ruoan, 5/2011 Alsace – suloinen sekoitus Ranskaa ja Saksaa, 6/2011 Kaikilla aisteilla, 7/2011 Hilloa ja herukka (Cabernet Sauvignon ja Merlot), 1/2012 Piemonten legendat, 2/2012 Viinin ryhtiliike – hapokkuus 3/2012 Viinimaailman naturalistit, 4/2012 Syntinen alkoholi

Viinin valmistuksen teknisempään puoleen paneuduttiin vuoden 2011 kestäneessä juttusarjassa Viiniteknologia. Sen aiheina olivat:
1/2011 Sisältää sulfiittia, 2/2011 Vähemmän alkoholia – vähemmän energiaa?, 3/2011 Kypsymisen salaisuus, 4/2011 Objektiivista maistamista – onko sitä?, 5/2011 Mutkikaat tanniinit, 6/2011 Onko viinissäni virhe? 7/2011 Jalostunutta hometta.


jatkuu pian