Vuoden 2012 satoa

Viinivuosi 2012 on ohi. Tässä muutama mieleen jäänyt viini monopolin viime vuoden uutuuksista. Nämä kaikki ovat joko sellaisista lajikkeista ja/tai sellaisilta alueilta, joita ei usein monopolissa kohtaa. Näitä viinejä myydään Euroopassa pieneissä viinikaupoissa, joissa omistaja on itse käynyt paikan päällä tutustumassa ja ihastumassa viineihin. Supermarketeista näitä on turha siellä etsiä. Hyvä, että joitain löytää tiensä myös tänne kauas Pohjolaan. Näillä viineillä ei alkoholismi kehity eikä kulutus lisäänny, mutta nautintoa niistä saa. Kokeile itse!

Esporão Private Selection 2009, 20,10€
DOC Alentejo, Portugali
Semillon 90%, Marsanne 5%, Roussanne 5%

Tyylikäs esimerkki Semillon-lajikkeen potentiaalista.
Hieman kehittynyt, kypsän hedelmäinen ja täyteläinen viini, jossa runsas leveä suutuntuma ja hieno rakenne. Tammi on hyvin integroitunut viiniin. Runsas jälkimaku maistuu pitkään.
Hieno viini runsaille kalaruoille ja vaalealle lihalle. Valitettavasti 1200 pullon erä osoittautui aivan liian pieneksi ja lienee jo myyty.

Spaetrot Gebeshuber Klassik 10, 16,30€
Thermenregion, Itävalta
Zierfandler 50%, Rotgipfler 50%

Itävallan Thermenregionin paikallisista lajikkeista tehty moniulotteinen viini.
Kuiva ja runsaan hapokas viini, jossa runsas hedelmäinen hieman omenainen tuoksu ja samalla melko täyteläinen moniulotteinen maku sekä runsas suutuntuma.

Loistava aperitiivi ja erinomainen vaikkapa paistetun kuhan kaverina.

Henley Hill Yarra Valley Chardonnay 2010
Yarra Valley, Australia
Chardonnay 100%

Viileän ilmaston cool Chardonnay.
Runsas ja melko leveä, kypsien hedelmien tuoksu, jossa häivähdys tammea.
Kuiva, melko hapokas, keskitäyteläinen maku, jossa kypsää hedelmäisyyttä ja hentoa vaniljaa tammesta. Kermainen ja leveä suutuntuma kertoo kyspytyksestä hiivasakan päällä. Pitkä runsas jälkimaku.

Runsaat kalat vähän hapokkaammallakin kastikkeella.

Craggy Range Te Muna Road Vineyard Pinot Noir 2010, 29,70€
Martinborough, Uusi-Seelanti
Pinot Noir 100%

Uuden-Seelannin huipputuottajan klassikko.
Runsas, tiiviin vadelmainen, hieman maamainen, moniulotteinen tuoksu. Kuiva ja hapokas maku, jossa vadelmaisuus ja kypsä mansikkaisuus yhdistyvät yrttisiin ja hennon vsavuisiin aromeihin. Tanniineja on vähän, mutta ne tukevat viiniä happojen ohella. Pitkä ja tyylikäs, kevyehkö viini, jossa on paljon luonnetta.

Riistalinnuille ja runsaille kalaruoille.

Baron de Ley Varietal Maturana 2009, 18,79€
DOCa Rioja, Espanja
Maturana Tinta 100%

Riojan vanha rypälelajike tyylikkäästi elvytettynä.
Runsas, paahteinen hieman kahviin vivahtava tuoksu. Runsas ja täyteläinen maku, jossa kuitenkin myös keveyttä ja eleganssia. Tasapinoinen hapokkuus pitää viinin hyvin ryhdissä. Tanniiinit ovat kypsät ja tammi hyvin integroitunut. Pitkä, muheva runsas jälkimaku.

Tyylikäs pikkujättiläinen pihvien kera.

This entry was posted in Aiheeton. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.