VRHE ja reilu kauppa?

Viini Ruoka ja Hyvä Elämä messut ovat onnistuneesti ohi. Jälkimainingeissa mieleen nousevat oudosti ilo ja suru yhtaikaa. Näistä selvästi vahvempi on ilo ja ihailu, mutta jonkinlainen suru ja byrokratian aikaansaama masennus kyllä kurkistavat kummallisesti kulman takaa.

Suurin ilo syntyi messujen fantastisesta yleisöstä. Ihmiset olivat uskomattoman kiinnostuneita viineistä, halusivat tietää lisää ja olivat valmiita kokeilemaan kaikkea uutta. Kerrassaan hienoa viinikulttuuria! Lämmin kiitos kaikille, jotka kävitte messuilla!

Messujen järjestäjä Viinilehti Oy, jonka kanssa itsekin olen tehnyt paljon töitä, on uskomaton putiikki. Sitä tunteen ja intohimon määrää, jolla messuja tehdään on vaikea käsittää. Viljasen Sarin vetämään messujengiin on viritetty huikea määrä positiivista energiaa.

Messujen aikana ei voinut kuin ihailla kaikkien järjestäjien pyrkimystä maksimaaliseen suoritukseen. Itse pidin pari luentoa, jotka kasattiin sellaisella yhteistyöllä mitä ei monesti näe. Siivoaminen ja kattaminen tehtin yhdessä ja Naatulan Kallen lasiorganisaatio toimitti aina puhtaita laseja, sylkykuppeja ja muuta rekvisiitta, mitä vain keksimme pyytää.

Messuilla ostettiin viinilasi tuhansia kertoja ja niitä vaihdettiin, jos asiakas niin halusi. Ja aina käteen sai puhtaan vastapestyn lasin. Yli sata näytteilleasettajaa uhrasi paljon rahaa ja aikaa ständien rakentamiseen ja tuotteiden esittelyyn. Kaikki olivat valmiita jakamaan omaa osaamistaan. Myös meidän Rhône-ständillä Hanna-Mari ja Kimmo panivat itsensä täysillä likoon.

Tein myös pari showta keittiöpäälikkö Kari Aihisen kanssa, joka uupumatta rakensi näytöskeittiöön hienoa tapahtumaa ja kannusti meitä esiintyjiä ”vetämään” täysillä. Varmaan näkyi meidän jokaisen esiintymisessä. Kiitos Kape!

Kaikella hyvällä näyttää kuitenkin olevan kääntöpuoli. Vahtimestarit vetivät tiukkaa linjaa eikä edes lastenvaunuissa ollut alle vuoden ikäinen päässyt messualueelle. Voi olla, että meni lain kirjaimen mukaan, mutta jos meni lain hengen mukaan, niin lakia pitää muuttaa. Ei siitä vauvasta mitään alkoholistia tule, jos hän on vaunuissa viinimessuilla. Herätkää!

Messut olivat hyvin siistit ja mitään ongelmaa ei olisi, vaikka järkeä vähän käytettäisiin. Toivottavasti maan viinikielteiset byrokraatit olivat kaikki katsomassa. Luulisi, että maailman muuttuminen ja Suomen viinikulttuurin kehittyminen näkyisi sinne norsunluutorniinkin.

Toinen mieltäni vaivaava asia on messujen epätasainen tulonjako. Messujen ravintolayhtiö käyttää hyväkseen monopoliasemaansa monopolivaltiossa. Viinilehti järjestää messut, maahantuojat maksavat ja rakentavat messuosastot, tuovat viinit paikalle, tarjoilevat ja siivoavat jäljet. Ravintolayhtiö myy viiniliput ja kerää tilitykset. 2,50€ hintaisesta juomatiketistä ravintolayhtiö rohmuaa minimaalisella osallistumisella 1,317€, näytteilleasettaja saa kaikkien kulujensa katteeksi 0,715€ ja loppu 0,468€ menee verona valtiolle. Tämäkö on sitä reilua kauppaa?

This entry was posted in viiniSuomi. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.