Mitä Suomi juo 2012a

Monopolittoman päivän kunniaksi tutkailen mitä viinimaailmassa täällä Suomen peräkylillä tapahtuu keväällä 2012. Silloin elämme varmaankin vielä monopolin aikaa. Alkon ostosuunnitelmasta selviää mitä saadaan monopolin hyllyille. Siitä voi sitten kukin tehdä omat päätelmänsä.

Aika niukka on kevään 2012 sato. Vain 111 uutuutta on tulossa. Onko Alkon tarkoitus supistaa valikoimaa? Laatu ei kokonaan korvaa määrää, vaikka helmiäkin on joukossa. Outoja blendejä ja epärealistisia hintoja on hauissa edelleen.

Iloinen uutinen on, että Alko näyttää lukevan näitä kommenttejani. Viimeksi ihmettelin, että miksei Alko etsi kotimaista alkoholitonta kuohujuomaa, niin nyt etsii. Loistavaa!

Käyn läpi ostosuunnitelman kuten Alkokin sen kirjoittaa aakkosjärjestyksessä.

Argentiinan haut ovat luvalla sanottuna pääosin omituisia. Makea (45-70 g/l) Sauvignon Blanc (alle 8,50€). Mitähän tällä etsitään? Ja vielä erikoisempana kaksi alle 7€ kolmen rypäleen sekoitusta, jossa toisen päärypäle on Merlot ja toisen Viognier. Päärypäleiden osuus pitää olla välillä 30-70%. En usko, että tuon hintaluokan viineissä rypäleillä on juurikaan väliä – varsinkaan kuluttajalle. Viognierin blendauksen siinä mielessä ymmärtää, ettei tuohon hintaan saa kelvollista 100% Viognieria, mutta miksi pitää väkisin olla Viognier, kun se kerran tuhotaan muilla lajikkeilla? En ymmärrä. Myös luomuviini alle 9€ on haastavaa. Vaikka rypäleet luomua olisivatkin, niin mitenhän on viinin valmistuksen laita?

Puolikuiva roseekuohuviini kympillä on järkevä haku. Tällaisten viinien kysyntä on Suomessa kasvussa. Myös Mendozan kalliimpi Malbec (alle 25€) ja parinkympin Chardonnay sopivat valikoimaan. Tosin en oikein ymmärrä miksi Chardonnayn pitää välttämättä olla tamminen.

Australian haku on suppea, suorastaan pieni, mutta fokus on hyvä. Etsitään laadukkaampia viinejä kuten Barossa Shiraz (alle 40€) ja McLaren Vale Shiraz (alle 35€). Juuri tällaisia pareja viinikulttuuri tarvitsee. Toivottavasti alueiden erot näkyvät myös viineissä. Hunter Valley Semillon (alle 12€) on myös klassikko, joka esiintyy kansainvälisissä viinitenteissä tämän tästä ja on ollut heikosti täällä saatavilla. Ilahduttavaa on Mornington Peninsulan Pinot Noirin (alle 25€) saapumien. Ja vielä realistisessa hintakategoriassa.

Brasilia on ensi vuoden uusi viinimaa Alkolle. Haussa on valko- ja punaviini (alle 10€) sekä kuohu kovaan hintaan (alle 23€). Saahan sitä uutta etsiä ja kyllähän Brasilian tuotanto on nousussa ja varsinkin kulutus Brasiliassa, mutta tuskin nämä nyt täällä mitään hittejä ovat. Jos kallista skumppaa ei osteta Alkoon kovin paljoa, niin ehkä kokeilijat pystyy muutaman pullon tuhoamaan, mutta muuten kuuman ilmaston kallis kuohuviini ei varmaankaan ole mikään myyntihitti. Taas Alko hakee outoja viinejä kaukaa, vaikka ihan olemassa olevissa aukoissa olisi paikkaamista. Missä ovat vaikkapa Californian laadukkaat kuohut?

Chilestä halutaan halpoja ja kalliita viinejä. 10-15 euron kategoria loistaa poissaolollaan. Taas etsitään halpoja (alle 7€) kolmen rypäleen sekotteita, niinkuin Argentiinastakin. Tarkoituksena on kaiketi löytää viinibrandi, ei viiniä, jonka etiketissä lukisi jokin rypälelajike. Kuitenkin Alkon ostosysteemillä maahantuojan on hyvin vaikea rakentaa brandia, kun ei koskaan tiedä minkä viinin satut saamaan listoille, jos ylipäätään saat mitään. No ehkä tämä onkin jonkun olemassa olevan brandin lisälistaus. Siinä tapauksessa maahantuoja myhäilee.

Chilestä halutaan 100% Viognier (alle 9,50€). Kipurajoilla tämäkin hinta, mutta saattaa jo onnistua. Sen sijaan luomuviini alle kympillä per litra on taas luomun riistoa. Miksi pilata luomun maine sillä, että ostetaan liian halpaa luomua, jota ei pystytä tuottamaan?Lisäksi halpojen sarjaan (alle 7€) on tulossa puolimakea rosee kuohuviini. Aikataulu on toukokuu. Toukokuu! Alko hei, skumppaa juodaan vappuna!

Kallimpien chileläisten kattaus on ok. Limarin Pinot (alle 20€) ja Syrah (alle 40€) ovat hyviä lisäyksiä valikoimaan. Kallis Chardonnaykin (alle 40€) puoltaa paikkaansa.

Espanjan tulevien viinien listan mielenkiintoisimpia ovat alle 10€ Godello ja kallis (alle 40€) 100% Graciano. Näissä Alko on kohtuullisesti trendikäs. Lisäksi halpa (alle 7€) syrah-tempranillo blendi voi olla ihan onnistunut tuote kategoriassaan juuri Espanjasta.

Cavan myynti nousee kohisten ja olemme jo litroissa maailman seitsemänneksi suurin Cavan juoja. Siksi kolmen Cavan lisäys on vähintäänkin tarpeellinen. Puolikuiva ja edullinen (alle 8€) saadaan varmasti myytyä. Pikkupullo roseeta on hyvä veto varsinkin kun hintaa ei ole painettu ihan pohjiin (alle 5,50€). Myös kallis (alle 20€) blanc de noirs kuulostaa mukavalta.

Sen sijaan luomu punaviini alle 7,50€ Jumillasta on taas liian halpa. Myös pari (puoli)makeaa uutuutta on tulossa. Sinänsä on hyvä, että samantyylisiä viinejä haetaan useampi kerrallaan, mutta kategoria on väärä. Makeammassa (alle 7,50€) pitää olla Moscatelia ja puolimakeassa (alle 8,50€) vielä Xarel-loa ja kahta muuta rypälettä lisäksi. Alueella ei tässä tapauksessa ole Alkolle väliä. Kuinkahan paljon nämäkään rypäleet aika edullisen puolimakean ostajaa kiinnostaa? Viini lienee valittu jo valmiiksi. Kysyä sopii missä viipyvät lisäykset Bierzosta tai modifioinnit Riojan settiin.

Etelä-Afrikasta haetaan ennakkoluulottomasti makeaa valkoviiniä ilman, että aluetta tai rypälettä rajoitetaan mitenkään. Hyvä! Hintakin on kohdallaan (alle 12€). Tuohon hintaan ja tuolla haulla luulisi löytyvän.

Muu Etelä-Afrikan haku onkin sitten halpista. Mielenkiintoista on nähdä miten litran muovipullot pärjäävät. Haussa on sekä Sauvignon Blanc että Shiraz (molemmat alle 9€). Nämä tulevat Paarlista. Afrikkansa tuntevat osaavat kenties lukea mitä on tulossa ja kuka pullottaa. Ehkä viisastakin tässä tapauksessa, mutta jos näin on, niin mihin tätä hakua tarvitaan?

Luomuviini 3 litran laatikossa (alle 30€) on varmaan mielenkiintoinen tekninen projekti jollekulle. Mikähän on ekologisin vaihtoehto? Viilennetyssä kontissa viini tänne ja pakkaus vasta täällä. Kuljetus maksaa 3 kertaa enemmän kuin ilman viilennystä, mutta rikkiä tarvitaan vähemmän. Toisaalta energiaa kuluu. Toinen ja tähän hintaan todennäköisempi vaihtoehto on tuoda viini tavallisessa kontissa ja pakata täällä (tai Ruotsissa). Energiaa ja rahaa palaa vähemmän, mutta rikkiä enemmän. Onko luomu siis rikittömämpää vai vähemmän energiaa kuluttavaa?

Brittiläinen kuohuviini (alle 35€) täyttää sitä haastetta jota heittelin Brasilialaisen kuohun kohdalla. Hyvä, että saadaan edes yksi taas valikoimiin. Nämä ovat tulevaisuuden viinejä, kun ilmasto lämpenee.

Italian hauista löytyy pieniä pulloja, makeita viinejä ja tanniineja sekä outoja rypäleitä. Pienet pullot sekä kalliiseen (alle 20€) että kohtalaiseen (alle 9€) hintaan ovat positiivisia hakuja. Kalliimman pitäisi vielä tulla huippualueelta. Suuntaus siihen, että kunnon viinejä saa myös pienissä pulloissa on kannatettava.

Makeista listoille saadaan sekä Moscato d’Asti että Vin Santo. Molemmat on klassikoita ja valikoimaa onkin syytä leventää. Nyt levennystä tapahtuu kokonaista 100% kun molempiin kategorioihin saadaan toinen viini. Siitä se lähtee!

Tanniinejakin on Alkolla hakusessa. Tarha Barolo (alle 40€) ei tuo huipputuottajaa, mutta jos nyt saatais jotain nykyistä Fenocciota parempaa. Sen sijaan Barbaresco alle 17€ on lähes epätoivoinen haku. Luvassa on suurella todennäköisyydellä raakoja tanniineja. Toivottavasti olen väärässä.

Taurasi on aika marginaalinen viini, mutta kivahan sellainenkin on listoille taas saada. Hinta (alle 27€) pitänee huolen siitä, että viini on kohtuulista, mutta ostajia vähän.

Iloisia yllätyksiä ovat Soave-valikoiman lajentuminen keskiraskaassa (alle 15€) sarjassa. sekä Alto Adigen Sauvignon. Hinnasta (alle 18€) on siinäkin turhaan niistetty pari euroa.

Eteläistä kuumuutta haetaan oikein kolmen viinin voimin. Kaksi niistä tulee Calabriasta ilman sen kummempaa toivetta mitä haetaan. Kunhan on alle kympin. Kolmas on litran muovipullo luomuviiniä Sisiliasta alle 9€. Tässä jo tunnustetaan, että olisi kiva saada sellainen lajike, jota monopolissa ei vielä ole. No onhan sekin yksi kriteeri. Itse olisin enemmän huolissani siitä, miten saadaan litra luomua siedettävässä kunnossa Suomeen tuolla hintaa.

Outojen hakujen osastoa koristaa kolmen rypäleen sekoitus (Sangiovese, Ciliegiolo ja joku muu) Colli Amerinin alueelta Umbriasta (alle 9€). No jos Ciliegiolo nyt ehdottonasti halutaan uudeksi rypäleeksi monopoliin, niin voishan sen ottaa ihan sataprosenttisena, niin pääsisi maistamaan miltä se maistuu. Näin on tehty kun haetaan Marzeminoa Trentinosta (alle 9,50€).

Itävallasta listoille saapuu myös pieniä pulloja. Pikkupullo Grüner Veltlineriä (alle 7€) on hyvä veto ja hintakin on paikallaan. Toinen pikkupullo sisältää kuplia, mutta kuinka paljon se jää nähtäväksi. Tässä Alko onkin jättänyt harvinaisen paljon vapauksia, kun samaan hakuun kelpaa sekä kuohu että pirskahteleva rosee tai valkkari. Myös Neuburger (alle 16€) on mielenkiintoinen. Siitä on hetki jo vierähtänyt kun sitä on täällä näkynyt.

Gemischter Satz (alle 15€) on Itävallan traditioita ja kuuluu ilman muuta valikoimiin. Zierfandlerin ja Rotgipflerin sekoituksesta (alle 16€) en ole ihan niin varma. Thermenregionia ei ole näkynyt, joten siinä mielessä ihan ok, mutta olisin ottanut kunnon Rieslingin tilalle.

Kreikalle on päätetty antaa tukea ja ottaa luomuviini jo ihan siivoon hintaan (alle 12€). Rypäleet on rajattu. Limnion sisältämää blendiä halutaan. Kuinka monta kreikkalaista rypälettä osaat muuten nimetä?

Kroatiasta etsitään kallista valkoviiniä (alle 20€). No mikäs siinä. Ostaisitko? Vaikea sanoa, mutta positiivinen yllätys on mahdollinen. Kroatiassa ollaan innokkaita viinien suhteen ja kustannustaso on alhainen.

Portugalista haetaan sekä Aragonesia (=Tempranillo) että Arintoa alle kympillä. Ihan hyvä että saadaan puhtaita lajikeviinejä, joista voi ko. lajikkeita opiskella. Lisäksi halutaan kallis (alle20€) blanc de noirs kuohuviini. Joku on selvästi ihastunut Alkossa nyt blanc de noirs’iin kun niitä haetaan vähän joka suunnalta.

Vinho Regional Transmontano (missähän sekin on?) ja vielä kolmen rypäleen blendinä kuulostaa taas täsmähaulta viinille joka on jo valittu. Oikeasti alle 7,50€ hintaisen Portugalilaisen viinin ostajalle lienee ihan sama mistä oudosta rypäleestä viini on tehty. Reilumpaa olisi hakea suoraan viinin nimellä.

Valkkari kolmesta rypäleestä, joista yksi on Semillon (alle 20€) kuulostaa myös täsmähaulta. Hinta on kova, joten laatuviiniä pitäisi saada. Kukahan viljelee Semillonia Portugalissa?

Ranskassa Alkolla on hämmentävän paljon aukkoja, vaikka sen pitäisi olla viinimaiden viinimaa. Kuitenkin monen alueen valikoima on suppea, ellei olematon.

Bordeaux’sta saadaan yksi Pomerol (alle 30€) eikä muuta. Ja tämäkin taitaa tuplata Pomerol-valikoiman kun just on yksi tuloillaan. Burgundista haetaan Marsannayta. Varmaan siksi, että sieltä ehkä saadaan kyläviini tuohon hintaan. Toistan vanhan neuvoni. Tuolla alle 25€ hinnalla saisi hyvän AC Bourgognen hyvältä tuottajalta. Taatusti parempaa kuin Marsannay. Valkoisista Burgundeista Alkon toiveessa on jo toinen Meursault (alle 35€) – ellei sitten tuo nyt hyllyillä oleva lopu kohta.

Rhonesta haetaan Cöte-Rotieta (alle 50€). Ihan hyvä ja tarpeellinen, mutta toki kallis. Toinen haku on Chateauneuf du Papea. Miksi pitää hakea ainoaa aluetta, joita jo sentään muutama on listoilla, kun reikiä on vaikka kuinka paljon? Pohjois-Rhônesta on Alkon valikoimassa on kolme (!) viiniä. Systembolagetissa on pelkästään Crozes-Hermitagea 7 erilaista ja meiltä kokonaan puuttuvaa St. Josephia 5. Helpotan seuraavan ostosuunnitelman suunnittelua. Näiltä alueilta ei ole Rhônesta yhtään: St.Joseph, Beaumes de Venice, Vinsobres, Lirac. Näitä on vain yksi: Côte-Rotie (sitten kun tulee), Cornas, Crozes-Hermitage, Hermitage, Gigondas, Rasteau, Vacqueyras. Ja valkkareita ei ole senkään vertaa. Roussane-Marsanne sekoitus olisi hyvä aloitus.

Kaikkea muuta kikkailua Ranskasta on kyllä luvassa. Kaksi 0,25 litran muovipulloa. Punkku saa olla mitä vaan lajiketta, mutta valkoiseksi halutaan Chardonnay. Ja vielä luomua. Varmaan kestävät hyvin muovissa… Toinen parivaljakko saadaan patenttikorkilla. Viinillä ei ole väliä. Kunhan on halpaa (alle 8€) ja ranskalaista. Oikeasti. Eikö pullojen sisältö ole tärkeämpää kuin se, millaisella korkilla ne tulee. Jos pakkaus pitää nesteet sisällään ja hapen ulkona, niin luulisi riittävän.

Alsacesta haetaan Pinot Noiria (alle 20€) ja pikkupullossa Rieslingiä (alle 5€). Pinot nyt tuskin on suuri suksee, vaikka Alsacen Pinotit paranevat kyllä koko ajan. Pinot’n sijaan Alsacesta voisi hakea laadukasta luomua. Pikkuriesling on hyvä idea, mutta hinta voisi olla kalliimpikin.

Ranskan haun päättää magnum samppanja (alle 50€). Onneksi huhtikuussa. Tämä on kiva pullo ylioppilasjuhliin.

Paljon jää vielä etsittävää seuraavalle kierrokselle. Missä on laajennus Burgundien valikoimaan? entä Etelä-Ranskan väkevöidyt Muscatit? Missä on Languedocin uudet tuottajat? ja missä uudet Vin de Francet? – ai niin nehän tulee patenttikorkilla.

Saksan valikoima laajenee parilla Weissburgunderilla (alle 9,50€ ja alle 13,50€). Toivottavasti löytyy sellaiset joissa on aromia. Grauburgunderkin olisi voinut olla mukana. Rieslingiä halutaan luomuna alle 9€ hintaan. Eikö nyt edes kymppi?

Mukavia hakuja ovat Frankenin laatu Silvaner (alle 20€), pieni pullo Rieslingiä (alle 8€) sekä Esiwein, jota tosin haetaan liian halvalla (alle 23€). No Rieslingiä ei halutakaan. Myös Riesling Erstes Gewächs Rheingausta kuuluu valikoimiin, vaikka hintaa kertyykin alle 40€. Mutta missä on haku Spätburginderista? Listoilla oleva on liian alkoholinen, joten sen loppumista on turha odotella.

Suomesta etsitään alkoholitonta kuohujuomaa. Toivottavasti KontioMehu pani tarjouksen vetämään. Lehtikuohun voittanutta ei ole!

Sveitsistä saadaan Heida-rypäleestä tehty valkkari edulliseen alle 30€ hintaan. Kalliilta ja vaikeasti myytävältä kuulostaa, mutta Sveitsin viinit tunnen huonosti. Toivotaan parasta.

Unkarin setti on maltillinen. Makea kilpailija Magikselle (alle 6€), neljän puttonyoksen Tokaji (alle 18€) ja kuiva Furmint (alle 15€). Tässä on riittävästi.

Uudesta-Seelannista haetaan tammista Pinot Noiria (alle 30€). Hyvä että haetaan, mutta miksi tammi on tässä se juttu? Ja riittääkö jos viini on ollut viikon tammessa? Vaikea ymmärtää miksi tammisuutta halutaan tai ei haluta. Mitäs jos tammi ei maistu, vaikka sitä on?

Kiwiviiniä halutaan myös laatikossa. 1,5 litran BiB Sauvignonia pitäisi saada hintaan alle 20€. Tällainen varmaan löytyy ja kokokin on sopiva kesäbileisiin. Haku on myös oikein ajoitettu tulemaan toukokuulle. Sauvignonia etsitään samaan hintaan (alle 10€) myös pulloon. Tämäkin saadaan hyvin myytyä.

Punaista Uutta-Seelantia haetaan Hawkes Baysta. Cabernet-pohjainen blendi on toiveissa alle 20€ hintaan. Jos saa toivoa, niin ottakaa Merlot-Cabernet, niin saadaan uuden maailman St. Emilion.

USA:n haut ovat melkoisen mielenkiintoisia. Syrah Sonomasta (alle 20€) voi toimia oikein hyvin. Toivottavasti tulee rannikolta. Ja seuraavat syrah’t sitten Washingtonista, please. Zinfandelia Paso Roblesista kuulostaa myös mukavalta. Kiva, että Friscon eteläpuolinen aluekin on löytynyt. Odotellaan Santa Lucia Highland’in Pinot’ta. Chenin Blanc voi myös olla mukava, kunhan sokeria on vähemmän kuin tuo 10 g/l. Saakohan jenkeistä?

Oregonista halutaan valkkari (alle 14€). Rypäle on rohkeasti jätetty auki. Oregonista halutaan myös Pinot (alle 20€). Hyvä hyvä. Myös Washingtonin Merlot’ta (alle 25€) odotellaan. Toivottavasti maahantuojat löytävät uusia tuottajia. Ongelmana on, että tuotanto pientä ja paikallinen kysyntä suurta. Vienttin ei ole tarvetta.

This entry was posted in viiniSuomi. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.